RSS

Tweede toertocht van 2016 …

17 mei

Vandaag de tweede toertocht van het seizoen 2016 gereden. Een prachtige tocht door de Hoge en Lage Vuchtpolders.

De Lage Vuchtpolder is een natuurgebied bij de Vrachelse heide ten noorden van Breda. Het gebied wordt omzoomd door de dorpen Terheijden, Den Hout, Teteringen en de stad Breda. In de twintigste eeuw groeide de polder uit tot agrarisch gebied. De polder wordt stapsgewijs teruggegeven aan de natuur en maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur van Noord-Brabant.

De Lage Vuchtpolder was in de Tachtigjarige Oorlog onderdeel van de Bredase verdedigingslinies en de Spaanse omsingelingslinies. Breda was toen een stad met minder dan 6.500 inwoners, die werd belegerd door de Spaanse generaal Spinola. De huidige Spinolaschans aan de Hartelweg/Terheijdenseweg (noordwesten van de Lage Vuchtpolder) herinnert nog aan deze oorlogstijd. In 1701 werd ook de Linie van de Munnikenhof nabij dit gebied aangelegd.

De Lage Vuchtpolder is een natuurgebied dat de overgang vormt tussen de oostelijke zandgronden en bossen (Vrachelse heide en bossen) en de westelijke kleigronden die aan de Mark grenzen. De Lage Vuchtpolder is een bepalend onderdeel van de Brabantse ecologische hoofdstructuur die dieren een onbelemmerde doorgang van Oost naar West (of omgekeerd) toestaat.

De Lage Vuchtpolder grenst zuidelijk aan Breda-Noord. Het park Hoge Vucht vormt een natuurlijke overgang tussen de woonwijk en de Lage Vuchtpolder. Vanaf de kinderboerderij in dit park is er een doorsteek naar de Zwartedijk die de zuidelijke grens van de polder vormt. (bron: Wikipedia)

Het weer was prima en de koffiestop in winkelcentrum Hoge Vucht was top. Om iets voor 5 uur namen we afscheid van elkaar op het Bouwlingpein. Volgende rit is op 28 juni. Start 13.15 uur bij activiteitencentrum “De Slotjes”.

20160517_163029_resized

Advertenties
 
2 reacties

Geplaatst door op 17 mei 2016 in Toertochten

 

2 Reacties op “Tweede toertocht van 2016 …

  1. Marcel Mulder

    17 mei 2016 at 22:19

    Mooi geschreven perfect stukje werk. Voor de de volgende route meer mensen met camera’s veel foto’s maken

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: